Nu är vi igång!

Idag avgjordes första deltävlingen i Seniorcupen 2012, på Östgötaloppet arrangerat av CK Hymer. Väderförhållandena var i det närmaste idealiska; minimalt med vind (!), runt 10 grader varmt och 123 sugna seniorcyklister till start!

Som sig bör på Östgötaloppet, så var det full fart från början och en intensiv kamp om att komma upp i klungan och få en bra position. Några enstaka försök gjordes på vägen in mot Borensberg för att bilda en utbrytning, men de blev alla ganska kortlivade. Farthindren på infarten till Borensberg är alltid lite ”spännande”, men kommissarier och PM hade varnat för dem och klungan hjälptes åt att varna. Tyvärr skedde en vurpa på vägen hem vid just ett sådant hinder, synd och lite märkligt då vi alla visste att de var där…

Nya slingan efter Borensberg var ca 10 km längre än tidigare och delvis på en ny sträckning på lite mindre vägar och med mindre trafik även om en och annan söndagsbilist hade förirrat sig in på banan. Attackerna avlöste varandra men klungan tänkte inte släppa iväg nån idag. Avsaknaden av den karakteristiska kantvinden gjorde det också svårt för attackerna att hålla.

Tillbaka in på småvarven (6,5 km) skruvades tempot upp och jakten på positioner blev tydlig. Uppe vid kyrkan och varvning började nedräkningen – 5 varv till mål. Det kördes bitvis på riktigt bra i klungan och det började utkristalliseras vilka klubbar som var pigga; Jönköping hade många som höll sig framme, liksom Borås, Wänershof och Crescendo med ett par tre åkare. Fjolårets dominanter, Team CK Mumien.se och Team Kungälv IS, var noterbart anonyma och hade inte lika många till start som på tävlingarna 2011.

Med ca 3 varv kvar körde Norbergs CK, med Gunnar Bäckgren och Jonas Eriksson, riktigt offensivt i motluten efter varvning och på det näst sista varvet kom man loss tillsammans med 4 andra cyklister. Luckan växte upp till ca 3-400 meter och inga seriösa försök gjordes från klungan för att gå ikapp. Med ca 1,5 varv kvar slog farten av än mer i klungan och, men det missade undertecknad och plötsligt befann jag mig 50 m före klungan…! Det kändes riktigt dumt att missa chansen att stöta ikapp, så jag gick ”all-in” för att jobba ifatt utbrytningen. Efter 30 s mjölksyra kollade jag bakåt och såg att klubbkompisen i Crescendo Velo, Henrik Ehrin, också hade kommit loss. Tillsammans lyckades vi till sist ansluta till utbrytningen och fick chansen att pusta lite innan vi gick runt och hjälpte till med dragjobbet.

Klockan ringer ut på sista varvet och vi har en ”bra” lucka till en märkligt passiv klunga, så vi jagar på så gott vi kan och samarbetet är helt ok i gruppen. med ett halvt varv till mål så är vi bara 4-5 st som hjälps åt att dra, men avståndet till klungan håller. Sedan med 2 km till mål, efter hårnålskurvan, drar Viktor Torstensson, Conti Test Team CK (klart största klubb idag!) ensam i täten med mig på andrahjul och resten på ett snöre efter… Precis i ingången till upploppsrakan i motlutet på allén upp till kyrkan och målet (för övrigt kanske världens längsta allé!), så drar Gunnar Bäckgren Norbergs CK igång en riktig långspurt! Klubbkompisen Jonas Eriksson och jag hänger på så gott vi kan, men jag fattar efter ett tag att Jonas INTE kommer spurta ner sin lagkamrat, så jag sätter efter en flyende Gunnar (f.ö. segrare i Solleröloppet 2010). Även om jag närmar mig hela tiden, så är Gunnar starkast och vinner klart, och rättvist. Joachim Lyth CK Crescendo Velo alltså tvåa och på tredje plats spurtar Henrik Rudelius, Jönköpings CK in (VSM guld linje H35, 2010).

Åtta man i utbrytningen håller undan för klungan som får spurta om niondeplatsen, 30 s efter att segraren gick i mål.

Premiären avklarad, och poäng ska delas ut. Tillsvidare så hänvisar jag till CK Hymers resultatlista, så kommer en uppdatering på de 30 främsta i första sammanställningen av Seniorcupen 2012.

Tack till alla cyklister, funktionärer, CK Hymer och speaker Peo Joahnsson (som alltid talar gärna och väl om Seniorcupen!) för att ni gjorde deltävling 1, Östgötaloppet till ett bra arrangemang!

Segraren i Östgötaloppet 2012 – Gunnar Bäckgren Norbergs CK (även om bilden är från Sollerön 2010…)

Annonser

Vad tycker Du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: