Final i Seniorcupen 2012 – Svanesunds 3-dagars!

Fotograf: Magnus Bengtsson CK Bure

Ikväll startar årets sista deltävling i Seniorcupen 2012, nämligen Svanesunds 3-dagars som inleder med det klassiska Bergstempot. Lika kort som jobbigt – alltså mycket!

Förutsättningarna för avslutningshelgen kan sammanfattas med några korta punkter:

 • Gunnar Bäckgren, Norberg CK, leder den individuella tävlingen på 247 poäng. Klubbkompisen Jonas Eriksson skuggar på 204. Sedan är det ett hopp ner till en trio cyklister som möjligen skulle kunna hota Gunnar
  • 3 – Andreas Stillfors, CK FitForFight.se – 153 poäng
  • 4 – Christer Hermansson, CK Wänershof – 142
  • 5 – Viktor Torstensson, Conti Test Team CK – 138
 • Poängen som står på spel är (för segraren) på etapperna GP, tempo och linje respektive 25 poäng, och för totalsegern av hela etapploppet 70 poäng. Maximal utdelning är alltså 145 poäng… Men det är många som siktar på etappsegrar också, så det lär bli en tuff uppgift att rubba Norbergs-duon! Kampen om tredjeplatsen i Seniorcupen är, som ni ser ovan, desto tätare.

Är man Spurtare, så tar man inte i allt man orkar när det är dags för Tempolopp… Joakim Karlsson, Team CK Mumien.se laddar för linjeloppet 2011 (som han vann)

[Foto lånat från Team Mumien.se hemsida]

 • Lagtävlingen – Norberg har ett bra grepp om ledningen även här, men Mumierna skuggar och brukar köra riktigt bra på Svanesund, framför allt på GP och linjeloppen. Deras spurtare Joakim Karlsson har fått upp farten ordentligt efter skada större delen av säsongen, vilket segern i Ringeloppet och nu senast även Kungsbacka GF visar. Topp-3 nedan:
  • 1 – Norbergs CK – 600 poäng
  • 2 – Team CK Mumien.se – 411
  • 3 – CK Wänershof – 315
 • Veterancup – I år arrangeras även deltävlingar i Veterancupen under Svanesunds 3-dagars. De kör tempot på lördagen och linjeloppet på söndagen.

När programmet kom ut så var jag lite orolig att ”flykten” från Seniorcupen skulle bli påtagligt och göra tävlingen lite mindre intressant. Som tur är så var mina farhågor överdrivna… Det är i dagsläget 18 anmälda till linjet och 15 till tempot om man slår ihop H30 och H40. Seniorklassen har 73 anmälda.

Vi är många som är både över 30 och 40 år som kör Seniorcupen, och således kan dubblera även i Veterancupen (om vi har veteranlicens såklart), och Veteran SM är alltid en välbesökt tävling som är kul att köra. Veterancupen har däremot lite svårare att samla några större startfält, delvis beroende på klassindelningen som splittrar upp klungan i mindre grupper. Det är här som Seniorcupen är så bra (tycker jag och klappar mig själv lite på axeln)! Här kan alla cyklister från 19 år och uppåt samlas och tävla ihop i en klass som snarare är definierad av cyklisterna som kör och banornas längd, istället för åldern på cyklisten. Klass efter förmåga helt enkelt! Det är härligt att se åldersfördelningen i Seniorklungan, som jag har försökt att illustrera med nedanstående diagram. Detta är alltså bara de cyklister som har tagit poäng i Seniorcupen, dvs topp-30 på endagslopp eller topp-15 på etapper. I mitt tycke ett bra mått på en riktigt duktig cyklist; så som Seniorklungan ser ut idag, så krävs det ändå en hel del av cyklisten för att komma på poängplats.

Av 110 cyklister som hittills samlat poäng i Seniorcupen 2012, så är det 30 st som är under 30 år och resterande 80 st är alltså potentiella veteraner… Tänkvärt, och betryggande när man börjar känna sig gammal; jag har alltså medtävlare i Seniorcupen som är 14 år äldre än jag! Respekt till dem.

Annonser

Vad tycker Du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: