Hur stor är Seniorcupen?

Hur stor är egentligen Seniorcupen? (Inte så stor som den är killens* lårmuskler**, men ganska stor, va?)

En relevant fråga vid den här tiden på året, då upplägget för nästa års tävling ska börja ta form. Jag håller just i dagarna på att bolla med nya och gamla arrangörer för att försöka hitta en bra och balanserad Seniorcup för 2014. Hur många tävlingar ska vara med? Var ska de gå? Var ligger de geografiskt?

Samtidigt har jag börjat jakten på samarbetspartners (sponsorer), och de ser ju ekonomi och publicitet som sina ledord. Återigen blir frågan intressant – Hur stor är Seniorcupen?

För oss siffernördar kommer här en del statistik, och ni vet ju att man kan säga vad som helst med statistik!

Diagram startande 2013 (jämfört med Elit)

Startande 2013

Det som kan kommenteras om ovanstående diagram, är att Elit hade SWE-Cup på Östgötaloppet och Västboloppet, samt att klasserna var sammanslagna till en Seniorklass på Solleröloppet. Seniorklassen står sig bra i jämförelse med Elit!

Diagram Antal Deltagare och Klubbar med poäng 2010-2013

Deltagare och Klubbar i Seniorcupen 2010-2013

Här ser man Seniorcupens utveckling över de 4 år vi har kört. En något nedåtgående trend i antalet cyklister som har samlat poäng. Kan bero på att startfältet har blivit spetsigare, dvs det är tuffare konkurrens om poängen. Kul att hela 55 klubbar har haft cyklister på poängplats!

Diagram Utveckling av Startande för de tävlingar som ingick i Seniorcupen 2013

Statistik tävlingar 2007-2013

Utvecklingen av startande från 2007 (Seniorcupen startades 2010). Kommentarer nedan;

 • Östgötaloppet – Stora startfält men också rätt stora fluktuationer i antal startande.
 • Hammarö 3-dagars – En rejäl nivåhöjning i samband med Seniorcupens start 2010, och därefter en ganska stabil nivå.
 • Kinnekulleloppet – Här körde man Veteranklasser fram till att de kom med i Seniorcupen 2011. Aningens nedåtgående trend, men bara ca 10% på tre år.
 • Solleröloppet – En tydlig klassiker! Stora startfält runt 120 startande varje år, dock något mindre senaste två åren. Detta trots att man samkört Elit och Senior, men så har ju också SM krockat med tävlingen dessa år…
 • Södra Hestra Sparbank GP och Västboloppet. Nya i Seniorcupen 2013, och det verkde ge en lite boost i startande – kul!
 • Svanesund 3-dagars. Varför har man bara ca hälften av antalet startande jämfört med Hammarö 3-dagars. Är vi lite trötta mot slutet av säsongen? Ligger tävlingen långt borta för många? Senaste två åren har man kört Veterancup samtidigt. Inte så stor effekt 2012 men i år dök Seniorklassen nedåt rejält…

Tyck gärna till kring ovanstående slutsatser och kommentarer!

Nu lite mera lår… 🙂

06thighs2_cnd-popup

* Vet ni vem killen på bilden är? Svara i kommentarerna nedan!

** Hur stora? Omkretsen tack, svara nedan!

Annonser
Comments
4 Responses to “Hur stor är Seniorcupen?”
 1. Viktor skriver:

  Robert Förstemann

  • Helt rätt Viktor!
   Ingen har gissat på omkretsen av de där påkarna, även om det är lätt att Googla… 86 cm har jag hittat uppgift om. Det är ju fan ett midjemått… hua! 🙂

 2. Stefan skriver:

  Hej
  För att öka statusen i seniorcupen så

  1. måste hemsidan uppdateras på momangen efter tävling. Kan ni inte vara på plats själva så skaffa er en bundsförvant som rapporterar in sekunderna efter målgång resultat med mera.
  2. Skaffa en ledartröja. Den skall man ha rätt att ha på alla seniorcupstävlingar med arrangörernas goda minne. Den skall vara snygg och smal. Inga stora vindjackor.
  3. Återinför Ringenloppet men kanske inte nödvändigtvis Elisedals GP på schemat. Att det är mindre tävlingar i norr och öster är inte er eller vårt fel. Det är bara mindre med tävlingar i dom landsändorna. Inget att göra. I norr kan dom åka skidor istället.
  4. Rejäla priser i form av pokaler och uppmärksamhet på varje race och speciellt i avslutningsracet som brukar vara Svanesunds 3 dagars.
  5. Det räcker med ett etapplopp och då förslagsvis Svanesund eftersom Hammarö kommer så tätt på Östgöta ändå.
  6. Förankra seniorcupen hos SCF och arrangörerna på ett bättre sätt.

  Stefan
  Gamla Team CK Mumien.se

  • Tackar för feedback Stefan! Å här kommer lite kommentarer tillbaka…
   1. Snabba uppdateringar är viktigt för att hålla intresset uppe, håller med. Det tar nån timme dock att sammanställa resultaten. Dessutom så är Seniorcupen än så länge i singularis, dvs en (jag) och då är snabba uppdateringarna känsliga för plötsliga (personliga) förhinder, tyvärr
   2. Ledartröja – förhoppningsvis på gång! SCF (dispens) och potentiella tröjtillverkare är kontaktade.
   3. Ringenloppet – tja vi får se? Synpunkt noterad. Tävlingsprogrammet 2014 kommer nog se en del förändringar, som blir…intressanta. Jag gillar din ödmjuka inställning! Du vill nog inte bli avställd på bortaplan bara… 🙂
   4. Pokaler? Det är inte P13-14 vi kör i! Testa motionslopp, där får typ alla medalj – jättefint. Skämt åtsido, jag jobbar just nu på att få in (pris-)partners till Seniorcupen (1 klar redan! Avslöjas snart…) men då blir det nog mera användbara saker än pokaler. Uppmärksamheten tycker jag har blivit betydligt bättre tack vare Valentin Baat och hans grymma bilder. Men jag noterar synpunkten, för den är bra.
   5. Etapplopp som är så kul! Alla tycker olika och Hammarö 3-dagars ligger faktiskt i topp på både BÄSTA och SÄMSTA listan https://seniorcupen.wordpress.com/2013/09/24/utvardering-2013-och-framatblick/ så många TYCKER i alla fall om etapploppen…
   6. Förankring – viktigt såklart, men var gärna mera konkret.

Vad tycker Du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: